Nesputana Vina Tim

O NESPUTANIM VINIMA

Naša priča je put od čiste ljubavi i zanosa do vodećeg distributera i promotora prirodnih vina u Hrvatskoj. 

Priča je to o strasti koja je postala najbolji posao na svijetu. Uvoznici smo prirodnih vina fokusirani na živopisne vinske regije srednje Europe. Ono što možete kušati iz naše ponude i sami smo temeljito istražili, razgovarali s vinarima, otkrivali, putovali, učili i, naravno, pili. Zato znamo sve o vinima iz naše ponude – znamo im vinograd, oca, mater, podrum, gljivice i kvasce. No prije svega znamo da su to zdrava vina – puna života.

Naša vinoteka prva je vinoteka prirodnih vina u Hrvatskoj, ali njezina misija nije samo prodati vino već i inicirati ljude u svijet prirodnih vina kroz vinske radionice, druženja s vinarima koje zastupamo i eminentnim hrvatskim chefovima koji obožavaju naša vina.

Uz sve to opskrbljujemo brojne restorane i barove diljem Hrvatske. 

O čemu govorimo kada govorimo o PRIRODNIM VINIMA?

Uživanje u dobrom vinu nije potpuno bez dobrog razgovora o vinu, a kada su prirodna vina u pitanju – svašta se priča. Zato želimo biti vrlo jasni oko toga što smatramo prirodnim vinom. 

 VINOGRAD JE MAJKA i prirodni ga vinari isključivo tako tretiraju – primjenom organskih ili biodinamičkih principa. IDIotske intervencije: herbicidi, pesticidi, fungicidi, insekticidi i bilo kakvi sintetički “idi”, koji štete zdravlju i bioraznolikosti tla, u prirodnom vinogradu ne dolaze u obzir.

 SAMO DIVLJACI DOBRO FERMENTIRAJU. Ubrano grožđe u podrumu se prepuštena divljim, autohtonim kvascima i alkemijskoj čaroliji poznatijoj kao spontana fermentacija. Upravo je takva fermentacija najveći test mikrobiološke raznolikosti, čistoće i prirodnosti vinograda.

 NEMA KEMIJANJA U PODRUMU. Prirodni je podrum prava tragedija za kemijsku industriju. U njemu su intervencije minimalne, nema nikakvih kemijskih aditiva, a vina se u većini slučajeva ne filtriraju i ne bistre. 

 

NITI SULFITI? Sulfiti, ako se dodaju, dodaju se u količini koja je značajno manja od količine prisutne u konvencionalnim vinima. Iznos sulfita u vinima koja mi zastupamo uglavnom je ispod  50 mg/l, a najčešće i više nego dvostruko manji od toga. Naravno, u ponudi imamo i veliki broj vina kod koji sulfiti nisu dodani u niti jednoj fazi procesa. 

U srcu naše ponude su zanesenjaci

Prirodni vinari

… poput nas. To je zajednica divnih ljudi i talentiranih vinara koji tvrdoglavo vjeruju u ekološki prihvatljiv vinski svijet. Zato su njihova vina najiskrenija ekspresija grožđa od kojeg nastaju i terroira iz kojeg dolaze. To su vina koja pršte životom. Upoznajte ih.

ISTRAŽI VINARE

OSJETI RAZLIKU!

Prirodnost i spontanost procesa od vinograda do čaše rezultira živim, energičnim, vibrantnim i eruptivnim vinima.

Mi smo ih nazvali NESPUTANIMA…

NESPUTANI. IMA NAS JOŠ

Nastja je diplomirala filozofiju što je neizmjerno važno za sveprisutne filozofske rasprave u našoj vinoteci nakon nekoliko čaša vina. Nije nevažno ni to što je totalno zaljubljena u vina i što je visoko educirani vinski znalac bogatog iskustva… no filozofske rasprave su ipak najvažnije, a vino i filozofija ljube se još od antike. 

Nikolinu je ljubav prema prirodi dovela do diplome iz Agroekologije na Agronomskom fakultetu i angažmana u Nesputanim vinima. Ona brine da su nam sve boce u vinoteci na broju, a pobrinut će se i da vi kući odete s onom pravom (ili više njih). Izvan vinoteke često ćete je zateći s fotićem u ruci. 

Boris je jedan čudan lik koji je zbog vina napustio korporativnu karijeru. Ne zato što je previše pio već zato što se davnih dana zaljubio u svijet prirodnih vina i odlučio osnovati Nesputana vina. To što u tom trenutku gotovo nitko u Hrvatskoj nije ozbiljno pričao o prirodnim vinima ga nije previše opterećivalo. Uglavnom ne prestaje pričati o novoj vinskoj i gastro sceni, o zaokretu u poljoprivrednim i podrumarskim praksama, održivosti, energiji i vibrantnosti prirodnih vina… Čudak bez premca.  

Nesputana Vina tim
Nesputana Vina tim

SUSTAV VRIJEDNOSTI – NAŠ DNK 

MIJENJATI TREBA SAMO VLASTITU PRIRODU

Podržavamo održive poljoprivredne prakse i vinogradare koji brinu o bioraznolikosti, zdravlju i vitalnosti tla te prirode u cjelini. Podržavamo i gastronomske projekte i prakse kojima je održivost strateška smjernica. Kroz kontinuiranu edukaciju tržišta i svaki segment našeg poslovanja, želimo potaknuti svijest o važnosti odnosa prema prirodi, nužnosti promjena u poljoprivrednim praksama te važnosti porijekla i kvalitete namirnica.

SJEDI, PET – NAT

Nije svako prirodno vino automatski i dobro. Nije svako prirodno vino automatski i dobro. Poštujemo intuiciju i eksperimente, ali prije svega cijenimo vinare koji duboko razumiju prirodne procese i čiji se rad bazira na znanju, iskustvu i predanosti. Znanje je ključno za osiguravanje visokog standarda kvalitete vina i adekvatnu edukaciju tržišta o prirodnim vinima. Zato je ulaganje u znanje našeg cjelokupnog tima esencijalno važno. Suprotstavljamo se lošim praksama koje iskrivljuju percepciju prirodnih vina i onima koji svoja vina lažno predstavljaju kao prirodna. Organske ili biodinamičke prakse su nužne, ali moraju biti praćene spontanim fermentacijama na autohtonim kvascima i minimalnim intervencijama u podrumu.

VRATIMO KULTURU U ODNOSE

Važan nam je svijet oko nas i vrijednosti na kojima počiva zajednica koju zajedno s vama stvaramo. Njegujemo komunikaciju koja je temeljena na znanju, argumentima, profesionalnosti i etici, poštujemo uspostavljene odnose te cijenimo tuđi angažman i trud na tržištu. Ništa manje ne očekujemo i od drugih.

NIŠTA U RUKAVICAMA

Povjerenje je ključan sastojak odnosa u svijetu prirodnih vina. Od svih naših partnera zahtijevamo transparentnost u pogledu uzgoja, proizvodnje i podrumarskog rada, jednako kao što smo i mi transparentni oko svih naših aktivnosti.