Hrvatski vinar Mario Bartulović

BARTULOVIĆ

“Što će meni tko govorit’ kakav plavac treba biti? Pa meni je plavac otac i mater.”

Mario Bartulović održava svoj mali vinograd od 3 hektara u Prizdrini, na predivnom poluotoku Pelješcu, u južnoj Dalmaciji. Zemlju je naslijedio od oca, koji je, zajedno s Franom Milošem, razvijao tradiciju uzgoja plavca malog na ovom području. Vinograd je podijeljen na nekoliko parcela i obrađuje se organski, bez navodnjavanja te bez uporabe insekticida, herbicida i fungicida. Mario, poznat prijateljima kao Maro, osobno se brine za svaki aspekt vinograda, od obrade zemlje do promocije vina, zbog čega nema potrebe za širenjem proizvodnje. Osim vinove loze, uskoro planira započeti i s proizvodnjom kozjeg sira. Život na zemlji srž je njegovog djelovanja, daleko ispred stvaranja profita ili razvijanja poslovnog carstva. Većina vinograda, otprilike 80%, zasađena je plavcem malim, od kojeg proizvodi tri etikete: Bartul, Vrana i Dingač. Preostalih 20% posvećeno je autohtonoj sorti rukatac, poznatoj i kao maraština, koju u vinariji Bartulović nudi i u svježoj i u maceriranoj verziji, pod etiketom Obitelj. Mario je dio značajnog pokreta razvoja prirodnog vinogradarstva u Hrvatskoj.

Vinar: Mario Bartulović

Regija: Prizdrina, Pelješac, Južna Dalmacija

Sorte: rukatac, plavac mali, tribidrag

Veličina vinograda: 3 hektara

Godišnja proizvodnja: do 12 000 butelja

Nadmorska visina: 50 – 400 metara

Tlo: kamenito i škriljasto tlo

Način uzgoja: organski

 

Vinarija Bartulović organski vinogradi