István Bencze prirodan vinar

BENCZE

„Kad si vani i pogledaš naokolo sve pojedine detalje te kad primijetiš koliko su priroda i njeni procesi sofisticirani i kompleksni, onda ti sine da nema boljeg vinara od same prirode.“


István je bivši informatičar koji je napustio uspješnu karijeru kako bi se bavio vinogradarstvom na prekrasnom brdu Szent György-hegy, u blizini Balatona. Duh i netaknuta priroda ovoga mjesta su mu promijenili život. Vinarija je od samog početka (2011. godine) organska, a od 2014. godine i biodinamička. Sljedeći veći zaokret na njegovoj vinskoj avanturi dogodio se nekoliko godina poslije kad je István, potaknut putovanjem u poznatu austrijsku prirodnu vinariju Weingut Werlitsch, odlučio u potpunosti prestati koristiti sulfite. Zaključio je da jedino na taj način vina uspijevaju u cijelosti ispričati priču svog podrijetla, a to je upravo ono što on teži prenijeti u svojim vinima. Iako radi s internacionalnim sortama, jako mu je bitno uzgajati i autohtone sorte poput hárslevelű, kéknyelű i kék bakator.

foto: Ádám Csordás

Vinar: István Bencze

Regija: Badacsony, Balaton, Mađarska

Sorte: chenin blanc, furmint, hárslevelü, kéknyelű, pinot bijeli, rizling, graševina,  kek bakator, pinot crni, frankovka, cabernet sauvignon

Veličina vinograda: 20 hektara

Godišnja proizvodnja: 25,000 – 50,000 litara

Nadmorska visina: 130 – 280 metara

Tlo: vapnenac, pješčenjak, vulkansko tlo

Način uzgoja: biodinamički