István je bivši informatičar koji je napustio uspješnu karijeru kako bi se bavio vinogradarstvom na prekrasnom brdu Szent György-hegy, u blizini Balatona. Duh i netaknuta priroda ovoga mjesta su mu promijenili život. Vinarija je od samog početka (2011. godine) organska, a od 2014. godine i biodinamička. Sljedeći veći zaokret na njegovoj vinskoj avanturi dogodio se nekoliko godina poslije kad je István, potaknut putovanjem u poznatu austrijsku prirodnu vinariju Weingut Werlitsch, odlučio u potpunosti prestati koristiti sulfite. Zaključio je da jedino na taj način vina uspijevaju u cijelosti ispričati priču svog podrijetla, a to je upravo ono što on teži prenijeti u svojim vinima. Iako radi s internacionalnim sortama, jako mu je bitno uzgajati i autohtone sorte poput hárslevelű, kéknyelű i kék bakator.
foto: Ádám Csordás
Vinar: István Bencze
Regija: Badacsony, Balaton, Mađarska
Sorte: chenin blanc, furmint, hárslevelü, kéknyelű, pinot bijeli, rizling, graševina, kek bakator, pinot crni, frankovka, cabernet sauvignon
Veličina vinograda: 20 hektara
Godišnja proizvodnja: 25,000 – 50,000 litara
Nadmorska visina: 130 – 280 metara
Tlo: vapnenac, pješčenjak, vulkansko tlo
Način uzgoja: biodinamički