MARKUS ALTENBURGER
“Naš pristup vinogradarstvu je vrlo nemoderan i koncept je ne raditi ništa ako je moguće”.
Markus Altenburger dolazi iz obitelji farmera te je odlučio nastaviti raditi na obiteljskoj zemlji te postati vinar ponajviše zbog svoje ljubavi prema lokalnoj sorti – frankovki. Krenuo je s jednim hektrom vinograda te ga je postupno širio, a na tom putu mu se pridružila i žena Bernadette. Danas zajedno uzgajaju 17 hektara na istočnoj strani Leithaberg DAC apelacije na najsjevernijem dijelu jezera Neusidel. Vinogradi su podijeljeni u 30 manjih lokacija što predstavlja izazov za svakodnevni rad, ali je i prednost u slučaju lokalnih mrazova i tuča. Markus voli reći kako ima nemoderan pristup vinogradarstvu te svoje prakse temelji na filozofiji dvaju velikih mislioca, Masanobua Fukuoke, poznatog po knjizi „Revolucija jedne slamke“ te Rudolfa Steinera, začetnika biodinamike. Dok Fukuoka zagovara minimalno interveniranje u prirodne procese, Steiner se fokusira na povećanje vitalnosti i zdravlja u biljci. Iz obaju pravaca primjenjuje ono najbolje, a rezultat su iznimno mineralna, slana i svježa vina. Za to je zaslužan i jedinstven terroir – utjecaj Neusidel jezera i obližnjih brda Leithagebirge te interakcija vapnenca i škriljevca koji vinima daju poseban karakter. Najbolje pozicije vinograda se buteljiraju kao pojedinačna vina.
Vinar: Markus Altenburger
Regija: Leithaberg, Burgenland, Austrija
Sorte: zeleni veltlinac, chardonnay, neuburger, sauvignon blanc, muškat, traminac, graševina, frankovka, zweigelt
Veličina vinograda: 17 hektara
Godišnja proizvodnja: 50,000 – 75,000 butelja
Nadmorska visina: 200 – 250 metara
Tlo: vapnenac, škriljevac
Način uzgoja: biodinamički / minimalna intervencija