Michael Gild - prirodan vinar

MICHAEL GINDL

„U svojim vinima, odnosno u svakom vinu, tražim živost i harmoničnost. Ja sam tip koji voli svježinu, kiselinu i dobar tanin.“

U regiji zelenog veltlinca, Weinviertelu, Michael Wenzel se s obitelji brine o 35 hektara zemlje; od toga je deset hektara pod vinogradima, a ostatak su poljoprivredne kulture i životinje (ovce, stoka, koze, konji i kokoši). Iako su bijela vina, napravljena od raznih sorti poput graševine, pinota bijelog, rizlinga, muškata i drugih, rasprostranjenija, u njegovoj ponudi mogu se naći i vina od zweigelta, roeslera, pinota crnog i cabernet sauvignona. Potpis su mu niži alkoholi, otprilike oko 11 % što vinima pruža lijepu pitkost te izraženije i harmonične kiseline, karakteristične za regiju, koje nose svježinu. Većina vina dozrijeva u hrastovim i bagremovim bačvama napravljenim iz Michaelove šume. Maksimalizirajući vrijednost vlastitih resursa za uzgoj loze i proizvodnju vina, posebice životinja (krave mu daju gnojivo, ovce brste travu, a konji pomažu u košnji i rotiranju usjeva), uspijeva se približiti biodinamičkom idealu održivog seoskog gospodarstva.

Vinar: Michael Gindl

Regija: Weinviertel, Austrija

Sorte: rizling, muškat, pinot bijeli, zeleni veltlinac, graševina, sämling 88, zweigelt, cabernet sauvignon, rösler, pinot crni

Veličina vinograda: 10 hektara

Godišnja proizvodnja:  litara

Nadmorska visina: 240 metara

Tlo: ilovača, les

Način uzgoja: biodinamički

 

Michael Gindl - biodinamička farma