Keltis vinarija - Bizeljsko

KELTIS

„Proizvodnja prirodnih vina zahtijeva strast, razumijevanje, strpljenje, znanje i rad. Osobno sam to iskusio od djetinjstva te sam bio prisutan u svemu, od vinograda do boce.“

Miha Kelhar, mladi slovenski vinar, nastavlja 240 godina staru vinogradarsku obiteljsku tradiciju na području plodnih brda u Bizeljskom. Njegov otac Marijan prvi je počeo buteljirati Keltis vina prije tridesetak godina dok je Miha sa svojim prvim godištem 2009. godine započeo organsku proizvodnju. Danas se vinarija proteže na pet hektara vinograda koji se obrađuju po biodinamičkim principima, a u podrumu se minimalno intervenira kako bi se u vinu zadržale informacije iz vinograda i terroira. Jedino koriste minimalan unos sulfita. Za mlađa vina koriste spremnike od nehrđajućeg čelika, a za vina koja odležavaju drvene hrastove bačve. Imaju široku ponudu, od fantastičnih pjenušaca preko mlade, osvježavajuće Žan linije, do monosortnih, ozbiljnijih i kompleksnijih vina. Susjedi koje je svakako potrebno istražiti!

Vinari: Marijan i Miha Kelhar

Regija: Bizeljsko, Slovenija

Sorte: pinot sivi, žuti muškat, traminac, rizling, chardonnay, rumeni plavec, sauvignon blanc, pinot bijeli, graševina, merlot, pinot crni, cabernet sauvignon

Veličina vinograda: 5 hektara

Godišnja proizvodnja: oko 30,000 butelja

Nadmorska visina:  350 metara

Tlo: škriljavac, glina, pješčenjak

Način uzgoja: biodinamički