Milan Nestarec - prirodan vinar

MILAN NESTAREC

„Mene zanima energija u vinu. Sve je stvar energije. Ako je nema, dosadno je. Moram očuvati energiju iz prirode. To je moj posao.“

Nestarec obitelj ima složenu povijest vinogradarenja. Naime, tijekom 80-ih godina dvadesetog stoljeća, za vrijeme komunističkog režima, oduzeti su im vinogradi na području južne Moravske te su tek nakon Baršunaste revolucije uspjeli vratiti nešto zemlje, točnije jedan vinograd koji je Milanov otac obrađivao te vremenom i proširio. Danas vinarija broji 30 hektara, na 13 mikrolokacija te je pod rukom Milana – ponajprije čovjeka, a onda i vinara koji iznimno cijeni slobodu i kreativnost. Slobodu od ukalupljivanja u precizan stil regije i od repliciranja predvidljivih vina te slobodu za kreativno izražavanje i za eksperimentiranje. Uz takve kvalitete često treba i nešto hrabrosti, vjere i ludosti. Kad je preuzeo vodstvo vinarije od svojih roditelja, odlučio je u potpunosti promijeniti njihov stil što je rezultiralo gubitkom svih kupaca. Stoga počeci nisu bili laki, ali upornost se isplatila jer su njegova vina danas cijenjena i prepoznata diljem svijeta. Vinograde obrađuje organski s primjenom biodinamičkih preparata, onda kada je to potrebno. No, ne zanima ga demeter oznaka jer veću vrijednost pridaje osviještenosti, promatranju te reagiranju u trenutku od praćenja pravila. Ono što je najvažnije je njegov odnos s vinogradima te vina u kojima traži jednostavnost i energiju. Želja mu je jednostavno raditi vina, onakva kakva on želi, bez trikova i bez pridjeva.

Vinar: Milan Nestarec

Regija: Moravska, Češka

Sorte: neuburger, zeleni veltlinac, traminac, rizling, pinot bijeli, muller-thurgau, frankovka, pinot crni, zweigelt

Veličina vinograda: 24 hektara

Godišnja proizvodnja: oko 75,000 butelja

Nadmorska visina: 180 metara

Tlo: prapor, glina, pjeskovito tlo

Način uzgoja: organski