Slobodne Vinarstvo vinarija obitelj

SLOBODNE VINARSTVO

„Vino smatramo živim organizmom. Stoga se u vinogradu i u podrumu fokusiramo na preciznost i razumijevanje svih prirodnih procesa.“

Slobodne Vinarstvo vinarija je dio obiteljske farme Majer Zemianske Sady blizu Hlohovec gradića, u jugozapadnoj Slovačkoj. Osnovana je 1912. godine i u ono vrijeme je bila najveća farma duhana u središnjoj Europi. Uz duhan su uzgajali i druge kulture poput žitarice, kukuruza, repe, jabuke, kruške te u manjem postotku i lozu. Nevolje su ih snašle sredinom 50-ih godina dvadesetog stoljeća kad im je pod krinkom nacionalizacije ondašnji komunistički režim oduzeo svu postojeću zemlju. Ta nesretna okolnost se preokrenula tek nakon Baršunaste revolucije, 1989. godine, kad su četvrta i peta generacija obitelji igrom slučaja pronašle papire potrebne za povratak njihove zemlje. Bio je to dug i administrativno zahtjevan put, ali srećom uspješan tako da danas u posjedu imaju 500 hektara zemlje, od čega 17 hektara pripada vinogradima. O njima se brinu sestre Agnes Lovecka i Katarina Kuropkova te njihovi partneri Andrea Lovecka i Miso Kuropka. Prve butelje pod etiketom Slobodne Vinarstvo izašle su 2010. godine. Iako su od samih početaka imali namjeru krenuti s organskom proizvodnjom, za njih je to ipak bio proces učenja i postepene integracije te se od 2016. godine u potpunosti bave organskom proizvodnjom. Od tada su otišli i korak dalje te danas primjenjuju biodinamiku te rade isključivo s autohtonim kvascima, bez dodataka modernih enoloških aditiva. Vole eksperimentirati s duljim maceracijama bijelih sorti i kvevrima – tradicionalnim amforama iz Gruzije.

Vinari: Agnes Lovecka, Michal Kuropka, Katarina Kuropkova, Andrea Lovecka

Regija: Trnava, Slovačka

Sorte: rizling, sauvignon blanc, pinot sivi, zeleni veltlinac, traminac, frankovka, alibernet, cabernet sauvignon

Veličina vinograda: 17 hektara

Tlo: les

Način uzgoja: organski