Maria i Sepp Muster - prirodni vinari

MARIA & SEPP MUSTER

“Ključni alat za izradu vina su strpljenje i osjećaj za pravi trenutak.”

Istinski zagovaratelji i pioniri prirodnog pristupa vinogradarstvu i podrumarstvu, Maria i Sepp Muster, započeli su svoje vinsko putovanje 2000. godine kad su preuzeli obiteljsku vinariju od Seppova oca na području južne Štajerske. Nadahnuti susretima s biodinamikom te putovanjem u Indiju i Australiju, par je od samog početka znao da je put poštivanja prirodnih procesa te fokusiranje na zdravlje i vitalnost tla jedini put kojim žele ići. Godine 2003. ih je certificirala Demeter organizacija te su jedni od začetnika štajerske vinogradarske grupe Schmecke das Leben čiji je cilj od početka bio osnažiti lokalnu scenu prirodnog vinogradarstva te podijeliti iskustva onda mladih vinara. Snaga i mineralnost u njihovim vinima dolazi od opok tla – mješavine vapnenca, gline i mulja koja vinima daje unikatan karakter jednom kada dođe u prave ruke. Svo se grožđe ručno bere, spontano fermentira te odležava minimalno 18 mjeseci u drvenim bačvama, nakon čega se buteljira bez dodanih sulfita. Osim bačvi, u podrumu se može naći i pokoja amfora. Jednostavnost Marie i Sepa te njihova meditativna i snažna prisutnost se mogu osjetiti i u njihovim vinima koja su zacijelo jedna od posebnijih vina koja imamo u svom portfelju.

Vinari: Maria i Sepp Muster

Regija: Štajerska, Austrija

Sorte: sauvignon blanc, chardonnay, muškat žuti, graševina, zweigelt

Veličina vinograda: 10 hektara

Godišnja proizvodnja: 25000 – 30000 kg

Nadmorska visina: 460 metara

Tlo: opok

Način uzgoja: biodinamički

 

Schmecke das Leben

 

Schmecke das Leben, „okusi život“, udruga je koju je osnovalo pet štajerskih vinarija – Tscheppe, Werlitsch, Muster, Tauss i Strohmeier – početkom 21. stoljeća. Spojile su ih iste vrijednosti o važnosti poštivanja prirode te ideja o održivoj i biodinamičkoj poljoprivredi. Putem zajednice su dijelili iskustva te su učili jedni od drugih i podržavali se postavljajući tako temelje prirodnog vinarstva na području Srednje Europe. Danas su njihova vina prepoznata i cijenjena širom svijeta te krase brojne vinske liste vrhunskih restorana i vinskih barova.