HEINRICH
„Dati prirodi i njezinim mnogostrukim aspektima glas putem naših vina, naša je krajnja težnja.“
Vinarija Heinrich nalazi se u Golsu, u Burgenland regiji, pored jezera Neusiedlersee. Iako danas posjeduju impozantnih 90 hektara vinograda, nije oduvijek bilo tako. Bračni par Heike i Gernot pokrenuli su vinariju prije više od 30 godina sa samo jednim hektarom zemlje koju je Gernot naslijedio od svojih roditelja. Zaista je inspirativno vidjeti što se uz predani rad i jasnu viziju može ostvariti. Od 2006. godine su prešli na biodinamičku poljoprivredu te posjeduju Demeter i Respekt Biodyn certifikate. Neovisno o veličini njihovog imanja, svo grožđe je ručno brano te je par uključen u svaki proces proizvodnje. Gernot svakodnevno provodi vrijeme u pomno organiziranom podrumu punom drvenih bačva i glinenih spremnika raznih veličina i oblika. Grožđe uvijek fermentira na autohtonim kvascima te odležava određeni period na vlastitom talogu. Kako sami kažu, upravo je vrijeme faktor koji, prije svega, oblikuje njihova vina. Na njima je da promatraju i djeluju minimalno, i to samo onda kad je zaista potrebno. Dok to zvuči jednostavno na papiru, praksa ipak podrazumijeva intuiciju iza koje stoje godine rada i promatranja prirode i njenih procesa. Proizvode više linija vina, za svaku priliku i svako nepce, od laganih i jednostavnih, preko oranža do elegantnih primjeraka pojedinih vinogradarskih položaja.
Vinari: Gernot i Heike Heinrich
Regija: Gols, Burgenland, Austrija
Sorte: chardonnay, pinot sivi, pinot bijeli, traminac, graševina, muškat, zeleni veltlinac, frankovka, zweigelt, lovrijenac, pinot crni
Veličina vinograda: 90 hektara
Godišnja proizvodnja: oko 400,000 butelja
Nadmorska visina: 130 – 300 metara
Tlo: vapnenac, škriljac i sediment
Način uzgoja: biodinamički
Pannobile
Pannobile je vinogradarska udruga čiji su članovi prijatelji vinogradari na području oko grada Gols, u Burgenlandu. Glavni predmet rasprave i zajedničko uvjerenje svih članova je predani rad u vinogradu, diferenciranje kakvoće vina po obilježjima terroira te povratak autohtonim sortama.
Udrugu su otvorili 1994. godine Paul Achs, Matthias Beck, Hans Gsellmann, Gernot Heinrich, Matthias Leitner, Hans Nittnaus i Helmuth Renner. Gerhard Pittnauer se pridružio 1998., a Claus Preisinger 2004. godine.