WABI – SABI

„Priroda nije savršena – samo ljudi misle da mogu stvoriti nešto savršeno manipulirajući prirodom. Nešto može biti lijepo, iako je nedovršeno i nesavršeno.“

Osnivač Wabi-Sabi vinarije Franz Hofstätter vinski je marketinški i prodajni stručnjak koji već preko 20 godina radi u industriji te predstavlja austrijske vinare diljem svijeta. No, prva Franzova ljubav je oduvijek bila prema vinima. Stoga je odlučio iznajmiti nekoliko vinograda u Wachau regiji koja obrađuje po ekološkim principima, a njegov pristup radu najbolje opisuje japanska „wabi-sabi“ filozofija po kojoj su vina i dobila ime. Prihvaćanje prirode kakva jest sa svim njenim nesavršenostima antiteza je današnjem tehnološki vođenom svijetu koji teži mjerljivom perfekcionizmu. Upravo je prepoznavanje ljepote u tim nesavršenostima ono što definira Wabi-Sabi vina. Iako suzdržan od uplitanja u prirodne procese, Franz je svjestan koliko je i sam dio terroira te kako svaka njegova odluka utječe na konačni proizvod. Njegova vina su čista, jasna s lijepim vertikalnim kiselinama i mineralnošću te s jedne strane odlično predstavljaju Wachau regiju, a s druge ljepotu prirodnog vinarstva. 

Vinar: Franz Hofstätter

Regija: Wachau, Austrija

Sorte: zeleni veltlinac, rizling, pinot bijeli, chardonnay, sauvignon blanc, zweigelt, frankovka, rösler

Veličina vinograda: 1.8 hektara

Godišnja proizvodnja: 10,000-25,000 butelja

Nadmorska visina: 125-325 metara

Tlo: gnaj, granit, les

Način uzgoja: biodinamički