Ivo Matošin - vinar

MATOŠIN

“Čim staviš sumpor, izgubiš puno aromatike.”

Ivo Matošin je od svoje djedovine napravio pravu malu vinsku oazu. Inače je cijeli život bio kapetan, a jednom kad je otišao u penziju, posvetio se vinogradarstvu. Na vinogradarskom položaju Široke, mjestu sjeverno od Primoštena, posadio je dva hektara babića – crvenu autohtonu sortu sjeverne Dalmacije. Svoje vinograde ne šprica, čak ni sumporom i bakrom što je inače praksa organske i biodinamičke poljoprivrede jer kako sam kaže „…jednostavno nije potrebno“. Povoljna pozicija na brdu te suha i topla klima omogućuju uvjete u kojima ne dolazi tako lako do gljivičnih oboljenja kao na kontinentu. Sva vina ovog velikodušnog vinara fermentiraju na autohtonim kvascima te se ne bistre niti ne filtriraju te su odraz istinskog primoštenskog kraja. 

Vinar: Ivo Matošin

Regija: Primošten, Sjeverna Dalmacija, Hrvatska

Sorte: babić

Veličina vinograda: 2 hektara

Godišnja proizvodnja: 3000 – 5000 butelja

Nadmorska visina: 260 metara

Tlo: vapnenac

Način uzgoja: organski