NABOSO
“Proizvodimo vino jer ga volimo…cijeli proces nam pruža toliko veselja i često završimo s dobrim vinima u čašama te shvatimo: Ovo je ono što volimo raditi!”
Nadja i Andrej žive u gradiću Svaty Jur, samo 10 minuta vožnje od Bratislave, u srcu Malokarpatske vinogradarske regije. Nadja, rodom iz Njemačke, stekla je iskustvo u austrijskim vinarijama, dok Andrej već više od desetljeća stvara vina i posjeduje impresivno znanje o zanatu. Na svojih 5 hektara organskih vinograda smještenih na granitnom tlu, ovaj dinamičan dvojac stvara vina s izuzetnom preciznošću i karakterom. Eksperimentiraju s dužim maceracijama bijelih sorti i kraćim kod crvenih, što njihovim vinima daje prepoznatljiv stil. Njihova vina odležavaju u drvenim i bagremovim bačvama veličine od 225 do 600 litara, što im daje poseban sloj kompleksnosti. U podrumu sve radi na principu gravitacije, uz minimalan unos sulfita. Cilj im je napraviti stabilna i užitna vina, bez mana, a to im po našoj prosudbi svakako uspijeva. Naziv “Naboso”, što na slovačkom znači “bosonog”, sjajno oslikava njihovu filozofiju: vina koja su ogoljena, autentična i u potpunom skladu s prirodom.
Vinari: Nadja i Andrej Miklušičák
Regija: Malokarpatska, Slovačka
Sorte: zeleni veltlinac, traminac, rizling, silvanac, graševina, frankovka, andré
Veličina vinograda: 5 hektara
Godišnja proizvodnja: oko 25 000 – 30 000 butelja
Nadmorska visina: 180 – 220 metara
Tlo: granit
Način uzgoja: organski