Na obroncima Moslavačke gore, u Popovači, Ivan Kosovec uzgaja 3 hektara ekoloških vinograda na jednom od najljepših položaja u Moslavini. Kod njega je sve jednostavno – ručni rad i minimalna zaštita, bez umjetnih gnojiva, insekticida ili herbicida. Njegova vinska priča počela je uz djeda, pomažući u podrumu, a ljubav prema tom poslu odvela ga je na studij vinarstva u Poreču. Tijekom studija odlučio je kupiti nešto više od 3 hektara zarasle zemlje, koju je u dvije godine pretvorio u vinograd. Zasadio je škrlet, chardonnay, frankovku, zweigelt i crni pinot. Ivan nikad nije bježao od toga da bude drugačiji, niti je tražio priznanja drugih. Inspiraciju je pronašao u Ivanu Enjingiju, kojeg smatra pravom legendom. Zahvaljujući svom slobodnom duhu, uspio je ono što nitko do tada nije – stavio je moslavački škrlet na svjetsku vinsku kartu. Njegova ‘Selekcija’, macerirani i odležani škrlet, postala je kultno vino među vinskim znalcima i entuzijastima. Hrabrost i trud isplatili su se, jer danas Ivanovo ime znači autentična i kvalitetna moslavačka vina.
Vinar: Ivan Kosovec
Regija: Popovača, Moslavina, Bregovita Hrvatska
Sorte: škrlet, chardonnay, frankovka, pinot crni, zweigelt
Veličina vinograda: 3 hektara
Godišnja proizvodnja: oko 15 000 butelja
Nadmorska visina: 200 metara
Tlo: pjeskovita ilovača
Način uzgoja: organski