Obitelj Tomac se bavi vinogradarstvom više od 100 godina, a danas njeguju ukupno 14 hektara vinograda, uključujući sorte rajnski rizling, chardonnay, sauvignon blanc, crni pinot, pinot sivi, pinot bijeli i stare sorte Plešivice. Starost vinograda je 7 – 35 godina te jedan stari oko 80 godina, a sva vina se proizvode isključivo od grožđa iz njihovih vinograda. Nalaze se na Plešivičkom gorju koje se pozicioniralo kao jedno od najboljih vinogradarskih položaja, pogotovo za pjenušava vina. Tamo vlada kontinentalna klima, a tlo bogato mineralima sastavljeno je uglavnom od gline i lapora. Vinogradi čine male ili veće amfiteatre koji grožđu omogućavaju optimalnu osunčanost za bolje sazrijevanje te savršenu prohodnost vjetra unutar amfiteatra. Od 2019. godine započeli su na svim vinogradima s pristupom biodinamičke prakse što znači da koriste preparate određene po biodinamičkim principima (P500, P501 te zelena gnojidba). Za njih je najbitnije biti potpuno iskren i osviješten prema prirodi te na najbolji mogući način održavati tlo zdravim te ga obogatiti organskim tvarima kako bi loza bila otpornija na bolesti. Proizvodnja vina je prirodna što znači da vina fermentiraju na autohtonim kvascima. Za njih je to jako važno jer kako sami kažu: „Prirodni kvasci daju našim vinima prirodan okus, sortnost svakog grozda se izražava baš onako kako mora biti, kako mu je priroda dala kroz predivnu bioraznolikost u vinogradima.“ Vina fermentiraju u velikim glinenim posudama (gruzijskim amforama, kvevrima) te u velikom drvu, a nakon fermentacije jedan dio vina odležava u drvenim bačvama, a jedan dio ostaje na maceraciji u amforama. Ne koriste nikakve enološke preparate osim minimalnih količina sumpora.
Vinari: Tomislav i Martina Tomac
Regija: Plešivica, Bregovita Hrvatska
Sorte: chardonnay, pinot sivi, rajnski rizling, sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot crni i stare plešivičke sorte
Veličina vinograda: 14 hektara
Godišnja proizvodnja: litara
Nadmorska visina: metara
Tlo: glina, lapor
Način uzgoja: biodinamički