Nedaleko od Zagreba, na jugu Austrije, nalazi se Štajerska – vinogradarska regija koja je prepoznata u svjetskim razmjerima po proizvodnji visokokvalitetnih i karakternih prirodnih vina. Jedan od pionira biodinamičke poljoprivrede i prirodnog pristupa podrumarstvu s tog područja je Andreas Tscheppe koji 2006. godine napušta obiteljski vinograd te sa ženom Elisabethom pokreće vlastitu vinariju na pitoresknim brdima južne Štajerske. Njihovi vinogradi bogati su zelenilom, cvijećem, divljim biljem te raznim kukcima, poput leptira, jelenaka i vilin konjica. Upravo oni krase Tscheppeove vinske etikete. Tscheppe uzgaja samo bijele sorte – chardonnay, sauvignon blanc i muškat žuti koje isključivo fermentiraju na autohtonim kvascima te potom odležavaju u neutralnim bačvama 18 – 24 mjeseca. Definira ih mineralnost i energija za koju je zaslužan specifičan terroir i nježna vinogradarska ruka.
Vinar: Andreas Tscheppe
Regija: Štajerska, Austrija
Sorte: chardonnay, sauvignon blanc, žuti muškat
Veličina vinograda: 5 hektara
Godišnja proizvodnja: 15,000 butelja
Nadmorska visina: 400-550 metara
Tlo: vapnenac, opok
Način uzgoja: biodinamički
Schmecke das Leben
Schmecke das Leben, „okusi život“, udruga je koju je osnovalo pet štajerskih vinarija – Tscheppe, Werlitsch, Muster, Tauss i Strohmeier – početkom 21. stoljeća. Spojile su ih iste vrijednosti o važnosti poštivanja prirode te ideja o održivoj i biodinamičkoj poljoprivredi. Putem zajednice su dijelili iskustva te su učili jedni od drugih i podržavali se postavljajući tako temelje prirodnog vinarstva na području Srednje Europe. Danas su njihova vina prepoznata i cijenjena širom svijeta te krase brojne vinske liste vrhunskih restorana i vinskih barova.