Vinarija Mlečnik, Vipavska dolina, Slovenija

MLEČNIK

“Vrijeme je jedini alat koji omogućuje grožđu da sazrijeva i razvija se samo od sebe.”

Mlečnik obitelj se bavi vinarstvom i vinogradarstvom već više od 200 godina. Od 1986. godine farmu vodi Valter Mlečnik, a 1989. godine su imali i prvu buteljiranu berbu. Vinogradi se nalaze na obroncima brda Bilje, u selima Bilje i Bukovica, a na njima rastu pet sorti – malvazija, tokaj, rebula, chardonnay i merlot. Cjelokupan rad je fokusiran na minimalnom opterećivanju loze, na revitalizaciji zemlje, povećanju prirodne otpornosti biljke te niskim prinosima. Sve to zahtijeva dosta prisutnosti i ručnog rada, a krajnji cilj je očuvanje bogatstva mikroflore u vinogradu. Jednom kada grožđe dođe u podrum, prolazi proces maceracije, tri do sedam dana za bijela vina i deset do četrnaest dana za crvena. Nakon dvije godine odležavanja u velikim drvenim bačvama bez interveniranja vina su buteljirana te odležavaju dodatnih dvije do tri godine u boci. Mlečnik dostavlja eleganciju, konzistentnost i kvalitetu.

Vinari: Valter i Klemen Mlečnik

Regija: Vipavska dolina, Slovenija

Sorte: malvazija, chardonnay, tokaj (sauvignonasse), rebula, merlot

Veličina vinograda: 9 hektara

Godišnja proizvodnja: oko 12,000 butelja

Nadmorska visina: 50 – 90 metara

Tlo: lapor

Način uzgoja: organski