Damir Mihelić, hrvatski vinar

GHIRA

“…naučio sam shvatiti lozu, naučio sam kako biljka diše, kako na biljku djeluju vremenske prilike i neprilike, kako ti biljka može dati više ako se s njom bolje ponašaš – kao s ljudima.”

Damir Mihelić pripada grupi istarskih vinara čiji je cilj očuvanje vinogradarske tradicije uz poštivanje prirode i suradnju s njom. Njegova obitelj već dugi niz godina bavi se poljoprivredom, prvenstveno vinogradarstvom, na području Novigrada, a Damir je odmalena bio u doticaju s tim svijetom. Po završetku studija “Upravljanje krajobrazom i planiranje” u Gorici, Italija, vraća se kući i ubrzo upisuje školu vinarstva u Poreču. Zajedno s ocem uzima u zakup 19 hektara zemlje na kojoj sade vinograde. Damir je radio rame uz rame s roditeljima, poštujući njihov rad, no imao je i vlastite ideje. Tijekom godina uspio je smanjiti prinose, počeo je fermentirati grožđe na autohtonim kvascima, smanjio upotrebu sulfita te danas koristi alternativna sredstva za zaštitu vinograda poput koprive, algi i propolisa. Na njegov put prema održivijem i prirodnijem načinu rada značajno je utjecao Giorgio Clai, pionir istarskog prirodnog vinarstva. U Damirovim vinima osjeti se iskrenost i predanost radu, kao i obitelji. Upravo zbog toga nazvao je svoju vinariju po starom obiteljskom nadimku. Poznat je po svojoj maceriranoj malvaziji “Maduri”, koja odležava u toskanskim amforama i predstavlja odraz njegove radne filozofije – potencijal istarske malvazije, a mogli bismo reći i same Istre, daleko nadmašuje komercijalnu utrku koja dominira tržištem. Veselimo se novim godištima i idejama ovog talentiranog i strastvenog vinara.

Vinar: Damir Mihelić

Regija: Novigrad, Istra, Hrvatska

Sorte: istarska malvazija, teran, muškat momjanski

Veličina vinograda: 3,3 hektara

Godišnja proizvodnja: oko 10 000 butelja

Nadmorska visina: 30 – 40 metara

Tlo: crvenica

Način uzgoja: organski