MARINOV
“To ti je sve ručni rad, nema nikakve kemije, nikakvog prskanja.”
Neno Marinov obrađuje obiteljske vinograde zajedno sa svojom mamom Josipom koja najbolje zna bogatstva i muke primoštenske zemlje. Danas, s njenih 82 godine i dalje ćete je naći kako radi u polju. Zaista je impresivno i ponizno iskustvo vidjeti kako se rad odvija na tako zahtjevnom, kamenitom terroiru. Njihovi vinogradi nalaze se na nekoliko lokacija, a najimpresivniji je zasigurno UNESCO-om zaštićen vinogradarski položaj Bucavac koji se nalazi na nekoliko metara nadmorske visine na mješavini krša i crvenice. Zbog obilja sunca i vjetra vinograde, kako kaže Neno, u većini godina jednostavno nije potrebno tretirati ničime. Upravo taj jedinstven primoštenski terroir čini njihov babić posebno voćnim, svježim i mineralnim. U podrumu se ne povode za organskim ili biodinamičkim principima, već slijede tradicionalni način proizvodnje vina, onako kako su to radili njihovi stari što u današnjem prijevodu znači podrumarstvo minimalnih intervencija.
Vinar: Neno Marinov
Regija: Primošten, Sjeverna Dalmacija, Hrvatska
Sorte: babić
Veličina vinograda: 2 hektara
Godišnja proizvodnja: 3,000 – 5,000 litara
Nadmorska visina: 40 metara
Tlo: krš, crvenica
Način uzgoja: organski