Olivier Horiot champagne

OLIVIER HORIOT

„Naša su vina povezana s našim selom koje je bilo ponekad burgundsko, ponekad šampanjačko tijekom prošlih stoljeća.“

Domaine Olivier Horiot se sastoji od 8,5 hektara vinograda na najjužnijem dijelu Champagne regije – Côtes de Bar, točnije u Riceys selu. To je jedino mjesto u Francuskoj koje se može pohvaliti trima apelacijama kontroliranog podrijetla (AOC). Najpoznatija je zasigurno Champagne, no postoje i još dvije manje poznate, ali povijesno značajne, predodređene za mirna vina – Coteaux Champenois i rosé des Riceys. Olivier i Marie proizvode sva tri stila na organski način, primjenjujući biodinamičke principe. Olivier je preuzevši 1999. godine vinariju od svoga oca odmah znao kakva vina želi raditi. Fokusiran na terroir i pojedine vinograde smanjio je prinose i odlučio buteljirati vina samo s dvaju hektara najboljih pozicija koje obiluju kimmeridgian tlom, bogatim morskim fosilima i mineralima koji vinu daju slanu mineralnost, eleganciju i harmoničnost. Ostalo grožđe prodaju zadrugama. Njihovi vinogradi, iako većinski posađeni pinotom crnim, specifični su jer na njima raste svih sedam sorti dopuštenih u Champagne apelaciji – arbane, petit meslier, pinot bijeli, pinot sivi, pinot meunier te chardonnay i pinot crni. Iako su šampanjci puno poznatiji i profitabilniji od proizvodnje mirnih vina u njihovoj regiji, ova vinska kuća nastavlja tradiciju proizvodnje visokokvalitetnih rosea i crvenih vina vrijednih pažnje.

Vinar: Olivier i Marie Horiot

Regija: Côte de Bar, Champagne, Francuska

Sorte: pinot crni, chardonnay, pinot bijeli, arbanne, pinot meunier, petit meslier, pinot gris

Veličina vinograda: 8.5 hektara

Tlo: Kimmeridgian – vapnenac i glina – tlo bogato morskim fosilima i mineralima

Način uzgoja: organski s primjenom biodinamičkih principa

 

Olivier Horiot champagne vinograd