Michael Wenzel prirodni vinar

MICHAEL WENZEL

„Prirodnim vinom nazivam proizvod čistog, nepatvorenog fermentiranog soka od grožđa. Ekološki uzgoj je jednostavno preduvjet, a za mene se ne radi o tvrdoglavom praćenju zakonskih propisa. Za mene je riječ o poštenoj, razumljivoj poljoprivredi.“

Vinogradi Michaela Wenzela su smješteni u Rustu, na zapadnoj obali jezera Neusiedl, nekoliko kilometara od mađarske granice. Dvanaesta je generacija vinara u obitelji te je odmalena znao da želi nastaviti taj put. Pri završetku studija enologije počeo je raditi svoj vinograd na konvencionalan način, ali je ubrzo shvatio da mu za dobro vino ne treba toliko aditiva i tehnologije te se odlučio, inspiriran radom svoga djeda, za tradicionalniji, prirodniji pristup. Prirodno vino za njega ne znači da se ništa ne radi, već da se minimalizira utjecaj čovjeka u prirodne procese te da se osigura nastanak iskrenih vina bez mana. Za to su, tvrdi, zaslužni autohtoni kvasci koji prenose informacije iz vinograda i minimalno korištenje sulfita koje dopušta da ta ekspresija ostane živa. Michael i njegov otac su odigrali bitnu ulogu u ponovnom uspostavljanju furmint (pušipel) sorte u regiji te rade s njom već preko 40 godina. Kroz svo to vrijeme obitelj je upoznavala potencijal ove sorte te otkriva njen karakter putem različitih vinifikacija. Wenzelova vina su puna mineralnosti, svježine i razigranosti.

Vinar: Michael Wenzel

Regija: Burgenland, Austrija

Sorte: pušipel, sauvignon blanc, žuti muškat, chardonnay, pinot sivi, frankovka, pinot crni

Veličina vinograda:  8,5 hektara

Godišnja proizvodnja:  oko 25,000 butelja

Nadmorska visina:  130 – 175 metara

Tlo: kvarc, gnajs, škriljevac, vapnenac

Način uzgoja: organski