Jelena i Bojan Baša, organski vingoradi

BAŠA

„Iza termina prirodno vino, biodinamičko vino, stoji životna filozofija. Nije dovoljno zalijepiti certifikat na etiketu. To je jedna životna filozofija koju ili živite ili ne živite.“

Bojan Baša inspiriran velikim Joškom Gravnerom, prijateljima vinarima iz Goriških Brda te putovanjem u Gruziju za koju tvrdi da je magična zemlja, odlučuje 2010. godine posaditi pinot sivi na svojoj zemlji u Fruškoj Gori. Ispočetka je sve krenulo kao hobi, bijeg od gradske gužve i stresa u svijet prirode i mira. No, strast prema vinogradarstvu i vinarstvu se razvila te je Bojan u nekom trenutku u potpunosti zamijenio bankarski svijet svijetom loze. Danas njeguje nešto više od pet hektara vinograda koje obrađuju po organskim i biodinamičkim principima. Fokus rada je ojačati bioraznolikost, tlo i zdravlje loze te što manje intervenirati. Poput njegovih vinskih uzora, u podrumu se igra s duljim maceracijama bijelih sorti. Rezultat su iznimno kompleksna, ekspresivna i čista vina koja potječu prvenstveno iz vinograda.

Vinar: Bojan Baša

Regija: Fruška Gora, Srbija

Sorte: tamjanika, morava, pinot sivi, pušipel, prokupec, graševina

Veličina vinograda: 5,7 hektara

Godišnja proizvodnja:  15,000 butelja

Nadmorska visina: 130-220 metara

Tlo: vapnenac, glina bogata mineralima, les

Način uzgoja: organski i biodinamički principi