DARIO PRINČIĆ
„Odrastao sam na mjestu gdje je vinograd bio dio svakodnevnog rada. Moja strast dolazi iz ljubavi prema zemlji i iz srca.“
Dario Prinčić, vinski pionir maceriranih vina iz Collija, vinske podregije na sjeveroistoku Italije smještene u srcu regije Friuli-Venezia Giulia, od 1988. godine obrađuje vinograd i pridržava se neinvazivnog pristupa proizvodnji vina, izbjegavajući upotrebu sintetičke kemije. Svi poslovi u vinogradu provode se ručno uz minimalno korištenje bakra i sumpora. Nakon berbe grožđa slijedi spontana fermentacija na autohtonim kvascima i proces bez aditiva, bistrenja, filtracije, temperaturne kontrole i završnih obrada u podrumu. Prinčićevo grožđe prolazi maceraciju u drvenim bačvama. Trajanje maceracije ovisi o sorti grožđa, varira od osam dana za Sivi pinot do 45 dana za Cabernet sauvignon. On pokazuje izuzetnu strpljivost i preciznost u izradi svojih vina često ih ostavljajući u bačvama dvije do deset godina prije punjenja. Kao rezultat njegove posvećenosti prirodi i vinarstvu, Prinčić je postao jedna od vodećih figura u svijetu prirodnog vina! Vina Darija Prinčića poznata su po nevjerojatnoj kvaliteti, kompleksnosti i evoluciji kroz vrijeme. Njegova vina narančaste ili jantarne boje, bez obzira na duge maceracije, piju se s lakoćom koju samo on može postići!
Vinar: Dario Prinčić
Regija: Collio, Friuli Venezia Giulia, Italija
Sorte: sivi pinot, chardonnay, sauvignon blanc, rebula, tokaj friulano (jakot), merlot, cabernet sauvignon
Veličina vinograda: 10 hektara
Nadmorska visina: 130 metara
Tlo: lapor, pješčenjak, glina
Način uzgoja: organski