KMETIJA ŠTEKAR
„Vino počinjemo raditi u vinogradu jer sve počinje lijepim, ukusnim i zdravim grožđem.“
U jednoj od najljepših vinskih regija, u Goriškim brdima, u mjestu Kojsko, smješteni su ekološki uzgojeni, terasasti vinogradi Tamare i Janka Štekara čija je prosječna starost 40 godina. Na šest hektara, između Jadranskog mora i Julijskih Alpi, u skladu s prirodom, uvažavanjem njenih promjena i poštovanjem prema svim blagodatima, osluškivanjem i zdravom logikom, Janko i Tamara proizvode neka od najkarakternijih i terroirskih vina ovih prostora. Specijalnost su im bijela macerirana vina koja odležavaju nekoliko godina u starim hrastovim i bagremovim bačvama. Uz strukturu i jedinstvenu aromatiku, vina obiluju i živim kiselinama zbog kojih su njihova vina pogodna za dulja odležavanja.
Vinari: Tamara i Janko Štekar
Regija: Goriška Brda, Slovenija
Sorte: malvazija, chardonnay, pinot sivi, pinot bijeli, sauvignon blanc, rebula, tokaj, merlot, cabernet sauvignon
Veličina vinograda: 6 hektara
Godišnja proizvodnja: 25,000 – 30,000 butelja
Nadmorska visina: 120 – 280 metara
Tlo: opoka ( lapor i pješčenjački fliš)
Način uzgoja: organski