Weingut Werlitsch vinarija

WERLITSCH

„Razvio sam naviku promatranja: pažljiv sam, osjetljiv i otvoren. Ako nešto nije u ravnoteži, pomislim – kako mogu pomoći da se to dovede u drugo stanje?“

Ewald Tscheppe je još davnih dana odlučio odbaciti ideju o proizvodnji generičnih i jednostavnih vina, vođenih primarnim, voćnim aromama, koja su karakteristična za Štajersku regiju. Inspiriran velikim Joškom Gravnerom i Stankom Radikonom kreće manje utabanom stazom te pokreće Werlitsch vinariju zajedno sa svojom suprugom Brigitte sa snažnom vjerom u biodinamički pristup poljoprivredi kojom se bavi od početka 2000-ih kad su i osnovali vinariju Werlitsch. Na tom putu su mu pomogli brat Andreas Tscheppe te prijatelji vinari, pogotovo Sepp Muster, s kojima je dijelio isti svjetonazor. Zajedno su osnovali i vinsku udrugu ‘“Schmeke das Leben“ koja je bila predvodnica pokreta prirodnih vina u Austriji, ali i u cijeloj srednjoj Europi. Ewaldova vina puna su energije i mineralnosti, a to se najjasnije osjeti u njegovoj Ex Vero liniji. Radi se o brdovitim vinogradima koji su konceptualno podijeljeni na tri dijela, ovisno o postotku vapnenca u zemlji: na dnu brda je Ex Vero I čija je zemlja većinski glinasta, Ex Vero II se nalazi na sredini, a Ex Vero III je na samom vrhu brda te ima veliki postotak vapnenca što rezultira iznimno mineralnim i bogatim vinima. Rad vinarije Werlitsch je fokusiran na prirodna, karakterna vina, a koje god vino probate, vjerujemo da nećete pogriješiti.

Vinari: Brigitte i Ewald Tscheppe

Regija: Štajerska, Austrija

Sorte: graševina, chardonnay, sauvignon blanc, muškat

Veličina vinograda:  12 hektara

Tlo: opok

Način uzgoja: biodinamički

 

Schmecke das Leben

Schmecke das Leben, ”okusi život”, je udruga osnovana od strane 5 štajerskih vinarija – Tscheppe, Werlitsch, Muster, Tauss i Strohmeier – početkom 21. stoljeća. Spojile su ih iste vrijednosti o važnosti poštivanja prirode te ideja o održivoj i biodinamičkoj poljoprivredi. Putem zajednice su dijelili iskustva te su učili jedni od drugih i podržavali se postavljajući tako temelje prirodnog vinarstva na području Srednje Europe. Danas su njihova vina prepoznata i cijenjena širom svijeta te krase brojne vinske liste vrhunskih restorana i vinskih barova.